tirsdag 10. februar 2009

Vi må slutte å plage dyrene...

Vi er så opprørte nå etter å ha sett hvordan gjessene plukkes levende for dun..Jeg tenker nå at selv om de skulle være døde har de fleste av de ikke engang levd et verdig og naturlig liv..
Jeg er av de som har kjøpt skinnsko i den tro at "Da blir hele dyret brukt".Selv om jeg ikke har spist kjøtt på 25 år vet jeg jo at andre gjør det,så da har jeg "dekket"meg bak dette..Dette skal det helt klart bli en slutt på!!!
Har jo også prøvd å motivere kjøttspisere til å kjøpe økologisk kjøtt..Da har de hatt et godt liv imens de levde...Men overraskelsen var stoooor da jeg skjønte at disse dyrene som regel fraktes og slaktes på de vanlige slakteriene under de samme(i mine øyne)uverdige forhold.
Gå inn på denne siden hos Noah så kan dere se litt av hverdagen deres!!

Skinn - et biprodukt med bismak
av Siri Martinsen

Skinn til klær kommer fra de samme dyrene som brukes til kjøtt. Dyr som i de fleste tilfeller ikke har fått utløp for naturlig adferd, og som i alle tilfeller har blitt drept mot sin vilje på et slakteri hvor stress, frykt og smerte er deler av hverdagen. Ved å kjøpe skinn, gir man sin godkjenning til industrielt husdyrhold - og man kan til og med risikere å gi sin godkjenning til den beryktede asiatiske katte-og hundeskinnproduksjonen. Men heldigvis finnes det mange muligheter for å unngå skinnproduktene...

Hvor kommer skinnet fra?
Skinn som selges i Norge kommer både fra norske og utenlandske dyr. Svinelær kommer fra griser i vanlig industriell produksjon. Griser står i betongbinger, hvor de såvidt har en kvadratmeter hver til rådighet.1) De har ingen mulighet til lek, bevegelse, roting i jord, sølebading, løping og annen naturlig adferd.2) På slakteriet blir de drevet med slag eller støt fra strømstav3), når de blir redde og ikke vil gå fremover. De bedøves ofte ved kvelning med CO2-gass. 3)
Både kalver og kuer utnyttes til skinnproduksjon. De fleste kyr i Norge er ”kombinasjonskyr”, som både brukes til melk-, kjøtt- og skinnproduksjon. Det store flertall av disse står lenket til en bås ti av årets måneder.1) Kyr er flokkdyr, men står allikevel alene på båsen. Kalven, som selvsagt er helt avhengig av mor sosialt sett, blir tatt fra kua med en gang og satt alene i en kalveboks uten mulighet til engang å snu seg, eller i binge med andre kalver - der bevegelsesmulighetene er meget begrenset.1,4,5) Underlaget i ku-båsen er gjerne hardt, og påfører dyra smerte.6) Den unaturlig store melkeproduksjonen gir produksjonssykdommer som f.eks. jurbetennelse og melkefeber.7)
Sau- og lammeskinn produseres også i Norge. De fleste sauer står inne i trange binger i vinterhalvåret. Her har de ingen mulighet til sosial flokkadferd eller fysisk utfoldelse. Selv om de får utfolde seg når de først slippes på sommerbeitet, blir de også utsatt for lidelse pga manglende tilsyn8) og uheldig fysikk9) - fremavlet av menneskets ønske om ”kjøttfylde”.
I tillegg til de tradisjonelle typene skinn som produseres i Norge, selges skinnprodukter fra en rekke andre dyr inkludert kaniner i bur, eksotiske dyr som krokodille, skinn fra dyr i annen utenlandsk industriell produksjon - og dessuten hunder og katter fra asiatisk skinnproduksjon. Sistnevnte blir fanget inn eller avlet under meget lidelsesfulle forhold og til slutt drept på smertefulle måter inkludert flåing ved full bevissthet, før skinnene eksporteres til det europeiske markedet under andre artsbetegnelser og uten mulighet til å spores tilbake til opprinnelsen.10)

Skinnet bedrar
Noen ser på skinn som et biprodukt av kjøttindustrien. Allikevel ville det være å lure seg selv, å tro at ikke forbruk av skinnprodukter bidrar direkte til det industrialiserte husdyrholdet. En krone til skinnindustrien er en krone til utnytting av dyr.

Eksport- og importstatistikker viser at skinn er en ikke ubetydelig handelsvare.11) I 2001 importerte Norge for 76 millioner kroner i bare skinn, mens tallet for pels-skinn var 31 millioner. I 2002 var importen av skinn på 29 millioner, mens pels-importen lå på 41 millioner kroner. Eksport av skinn lå de siste årene på i overkant av 150 millioner kroner, mens pels-eksporten var dobbelt så høy; i overkant av 300 millioner. Tatt i betraktning at hoveddelen av inntektene i pelsproduksjon kommer fra eksport, mens dette ikke er tilfelle for skinn-industrien, forteller dette at skinn-produksjon på ingen måte er det ubetydelige bi-produktet noen har vennet seg til å tro.

Myten om at skinn-industrien nærmest bare utnytter et avfallsprodukt fra allerede døde dyr, er derfor meget misvisende. Dyrene er ikke ”allerede døde”, men dør nettopp for å skaffe industrien kjøtt - og i høyeste grad også skinn.

Hvordan unngå skinn?
Skinn-klær er lettere å unngå enn man tror. Som forbruker er det du som bestemmer morgendagens kolleksjoner, gjennom hvilke klær du kjøper. Velger du klær uten skinn, er du med på å fjerne myten om at dyr må tas av dage for å skaffe mennesker klær og sko.
Man kan lett kikke på lappene som sitter inni skoene eller klærne, der det står om det er kunstfiber, stoff eller skinn. De fleste klær er som kjent skinnfrie -- og dermed er skinn i klesprodukter lett å unngå. Skinnfrie vesker og sekker har ettehvert tatt over mye av markedet. Også skinnfrie sko har blitt mer og mer vanlig og stadig flere kjeder fører alle typer sko laget av andre materialer enn skinn.
Ønsker man å kjøpe sine skinnfrie sko og skinn-imitasjonsklær fra en produsent som har en bevisst politikk på ikke å føre produkter som er basert på utnytting av dyr, og samtidig har tanke for miljøvennlig produskjon, er det mange mulighet på utenlandske nettbutikker. Disse internett-butikkene, bl.a. basert i Sverige og England, har et stort utvalg skinnfrie klær og sko. Andre firmaer, hovedsaklig i USA, har spesialisert seg på alternativer basert på resirkulerte materialer eller hamp.

Det er ingen nødvendighet å kle seg i andres skinn, enten de er drept for pelsens skyld alene eller for både kjøttets og skinnets skyld. Klær og sko uten lidelse burde være en selvfølge i vårt samfunn der de miljøvennlige og dyrevennlige alternativer til det industrielle husdyrholdets produkter blir stadig flere. Drap bør aldri være mote - enten den flåddes skinn er med eller uten hår...

Kilder:
1) Forskrifter om hold av storfe og svin, Landbruksdepartementet
2) Jensen , ”Dyras Adferd”, Landbruksforlaget, 1993,
3) Forskrifter om dyrevern i slakterier, Landbruksdepartementet
4) Dawkins, 1988, ”Behavioural Deprivation: a central problem in animal welfare”, Applied Animal Behaviour Science, 20: 209-225
5) Rådet for dyreetikk, 1997, ”Skille av melkeku og kalv etter fødselen”, Landbruksdepartementet
6) Albright, 1997, ” The behaviour of cattle”, University of Cambridge.
7) Webster, 1991, ”Bovine Practice”, Baillere Tindall
8) Norges naturvernforbund, 1999, ”Bulletin”, nr. 1
9) Bondebladet, 1999, ”Ulike saueraser reagerer ulikt på rovdyr”, 18. mars.
10) Dokumentar basert på filmmateriale fra Manfred Karremann, sendt i ”Kalla Fakta”, Svensk TV4, oktober 2002
11) Statistisk Sentralbyrå; http://www.ssb.no/emner/09/05/muh/tab10-02.shtml , utenrikshandel sept 2002 import og eksport

___

Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet NOAHs Ark #3/2002.

15 kommentarer:

pudelflicka sa...

Ja det är förfärligt hur man behandlar djur. Man mår dåligt av att läsa och se allt detta men man måste få ha päls och duntäcken. Det viktigaste är att det finns regler på hur man behandlar djur med respekt.
Kram från Hedvig

Frk.Badegakk sa...

Jeg fikk omtrent angstanfall da jeg hørte om dun produksjon på TV. Men det er merkelig, når man viser bilder fra kriger, så advarer de folk om sterke bilder, men før de skal sende bilder av ei dame som sitter og ribber levende vesener, - da bare kjører de på og ødelegger hele uka mi. Snakk om "#$%&/&// !!!

Nå har jeg heldigvis ingenting i huset med dun i. Takk og lov.
Men det skal vel godt gjøres at jeg ikke har sko med skinn i. Så forresten på linken du la ut her om dagen til de skoene. DER var det mye fint der! Ser ikke bort i fra at jeg kommer til å handle sko derfra i fremtiden! Du må blogge om du kjøper noe, så man kan få høre om størrelser etc.=)

Ønsker deg en strålende, om enn gnistrende kald vinterdag!

*klem*

Bente sa...

Orker ikke lese allt....orker ikke se på program om dyreplageri heller.....jeg blir for opprørt og får mareritt om det. Men jeg støtter alle som jobber for dyrenes velferd på denne måten!
Jeg gjør det jeg kan med det som finnes runtomkring meg om jeg har mulighet.

I vilke inlegg er hønefrøknene dine med? Skal lete litt runt senere....håper du får tak i ledningen snart da....så jeg kan få nyte av de også ;-)
Ha en fin dag/Bente

Randi sa...

Du har så rätt!!!
Vi konsumenter har mer makt än många vill tro. Om vi inte köper vissa produkter, så kommer de förstås inte att finnas kvar på marknaden. Det förvånar mig att inte fler inser det. Vi borde alla ta ställning och agera därefter - då tror jag världen skulle se annorlunda ut.
Kram Randi

Løvinnen sa...

Jeg hørte om denne forferdelige saken på mandag, og nettene under gåsedundyna mi (som jeg fikk til jul), er ikke som før. Grøss.
Det er så forferdelig , men også så bra at slike ting kommer opp i media slik at vi forhåpentligvis kan få en slutt på det. Alle dyr fortjener å bli behandlet bra.. !!!
Blir så trist at uff...

Tusen takk for kommentar forresten..:) Du er ei strålende dame som tar opp viktige og kjempe interessante temaer:-)
Løveklem

Hobbygåsa sa...

Så lenge det har kommet til at det skal være fortjeneste i kroner som teller vil dette bare bli værre og værre tror jeg. Du har helt rett, det begynner å bli ganske så lett å få tak i ting som er laget av materialer hvor dyr ikke har lidd seg gjennom livet for at vi skal ha noe flott å vise frem. Du åpner mine øyne mer og mer Randi, takk for at du engasjerer deg - det smitter over til oss andre! Klem fra meg!

Anemone sa...

Bøyer meg virkelig for mennesker som deg Randi, som brenner så mye for en sak at andre også kjenner at en blir varm og engasjert.

Kjenner at det for min del nsten blir litt for mye i grunn. Jeg klarer rett og slett ikke å ta elendigheten innover meg.

Aalerud Stall sa...

Hei:-)

Først og fremst må jeg si at jeg er så glad for at din kjære hest har kommet tilbake til sine kompiser!

Og når det gjelder bruk av kjøtt, skinn og dun, er jeg så inderlig enig med deg. Jeg spiser kjøtt, men er veldig opptatt av dyrevelferd, dvs. at dyrene skal ha det bra mens de lever.

Hjemme hos oss hadde vi mange dyr, selv om jeg ikke er fra gård. Vi hadde matvarebutikk og min far likte godt å være "hobbybonde" ved siden av, for å kunne bruke opp gammelt brød og grønnsaker. Så vi kokte god, gammeldags grisgrøt, som grisene elsket! Hadde to stykker av gangen, som gikk fritt ute hele sommeren, sammen med hønene og hesten min:-)

Husker en gang dyrelegen var hos oss for å ordne med kloven til den ene grisen. Han sa at det var de reneste grisene han hadde sett noen gang, og de mest kjælne... Du skjønner at jeg pleide å børste dem når jeg var ferdig med hesten, og da jeg hadde tatt den ene siden snudde de seg så jeg fikk tatt den andre:-)

Nå skjønner du sikkert ikke hvordan jeg kunne klare å spise grisene da de ble slaktet, og det var like grusomt hver gang slakteren kom. Det er ikke så mange år siden, men det var før EU-direktivet om forbud mot hjemmeslakting kom, så slakteren kom hjem til oss. Jeg og søsteren satt og holdt oss for ørene og gråt våre modige tårer, men jammen hadde våre griser et mye bedre liv og et bedre endelikt enn griser i dag har!

Føler at jeg har skrevet en norsk stil her hi,hi... men poenget mitt er at jeg kan fint spise kjøtt eller bruke skinn hvis jeg vet at dyrene har hatt det godt mens de levde og blir slaktet på en human måte! Viltkjøtt spiser jeg med god samvittighet (jakter ikke selv, for jeg er for bløthjertet), og jeg er en ivrig hobbyfisker om sommeren. Hest spiser jeg imidlertid ikke, for det blir det samme som om jeg skulle spise hunden min!

Ha en finfin onsdag!
Klem fra Britt:-)

Eli sa...

Hurra Randi - nu slo du meg på min ömme tå!! Jeg har lagt forbud i familien å kjöpe dunjakker og alle har samtykkt. Det finns ikke dun nok for at alle skal kunne kjöpe ny jakke hvert år! Dundyne har jeg, men det blir ikke noen ny. Vi må slutte å konsumere som vi gjör, nu senkes renten, og alle regeringer gör allt de kan for att folk skall konsumere mere - det er jo så at vi må slutte å konsumere. Om alle sluttta å kjöpe klär og sko på ett år, skulle vi bli tvinget til å gå på second hand og återbruke det vi har i garderobene......

GundaM sa...

Nå så ikke jeg denne rep du nevner først her og godt er det...Huttitu,

Selv er jeg så frustrert over alle dyreeiere rundt om med psykiske lidelser som har ansvar for dyr. her i trøndelag er det på titalls med bønder som hvert år bare lar dyrene dø på bås, dette er for dårlig. det skulle vært et dyrepoliti som hadde tatt en runde hver mnd til alle med et visst antall dyr og hvor er dyrlegene oppi alt dette...? Når noen kan la 60 kyr dø på bås må det da være neon som reagerer eller..? Blir så eitrende forbanna, du aner ikke! Eller jo, du gjør nok det.

Selv er jeg glad i kjøtt, hadde nok ikke greid meg uten og du vet kanskje jeg også er skeptisk på økologisk til en viss grad. Hvem har kontrollen på dette. Hvor får de foret ifra, og er det økologisk...? Dette setter jeg et digert spørsmålstegn ved da, skeptiker som jeg er... I småskala går det greit å kontrollere dette men når ting begynner bli stort krever det endel...

Hm, nok om det. Og min kjære blomst fikk nok en bråstopp på livet ja kan du si ;0) Valget stod mellom å tørke den, noe jeg ikke er noe begeistret for, legge den i komposten eller rett og slett sette den ute i snøen for noen dager ;0) Snedig, nå er den blitt rosa du ;)
Snart er det helg, du som tiden flyr og flyr ja....Rakk ikke innom Blokksberg igår ejg da ;0) Søvnen og drømmene tok meg.

Stor klem fra meg

Ida sa...

Det hjertet er fylt med renner munnen over med, er det noe som heter. Her er det tastaturet som er gått varmt. Og jeg skjønner at nå er du virkelig engasjert Randi!
Dette er grotesk!
Det er bra at du setter fokus på dette! Vet du, at jeg såg programmet "Møkkajobber" på Discovery en gang, der de viste arbeidet på en kyllingfarm. Er det en møkkajobb da? nei! Det er ett møkkaliv for kyllingene. De ble kastet hit og dit etter sortering. Det verste var da de plukket opp massevis av døde kyllinger, uten ene eneste mine!
På toppen så vaksineres de (med antibiotika, for sikkerhets skyld!!!!!!!!!!!!!!!!!!) og kjøttet spiser vi etterpå....
Vi mennesker er KYNISKE!
Vi tråkker over mange grenser for å tilfredstille oss selv.....!!!

Om du trenger en liten oppmuntring og om du vil leke deg litt, så kan du klikke deg inn HER .
Da skjønner du også hvordan jeg hang der på veggen i mange eksemplarer.... ;)

Ida sa...

Og JA, jeg spiser egg, ØKOLOGISKE!!!!!!!

Anonym sa...

Huff,jeg vil ikke lese dette!Jeg vil lukke ørene og ikke høre mer!Det er så fælt og jævlig at jeg har ikke ord,men jeg vet jeg ikke kan,jeg vil hjelpe,men føler meg så liten i forhold til dette når det er ett så stort område..Huff..Jeg selv bruker minimalt med produkter testet på dyr,har ingenting med ekte skinn,lær eller dun og spiser minimalt med kjøtt,men uansett hva jeg gjør så føler jeg meg så hjelpesløs:( Anbefaler alle og støtte en organsisasjon som jobber mot mishandling av dyr av et slag og være litt obs på dyretestede produkter,og vil også råde alle til å se "Earthlings" en dokumentar om generell dyremishandling. Du finner den på Google video.

HildeS. sa...

Det er godt at det finns engasjerte mennesker som deg Randi.
Eg treng ei påminning om dette iblant.
Eg burde vore flinkare til å spist økologisk kjøtt, men må nok medgi at det lille av kjøtt eg spiser er nok ikkje alltid det.
Skinnkler går eg ikkje i, og dundyner har me ikkje. Me har dobbelsyntetisk dyne, og held varmen under den.
Eg likar dyra best levande, og kunne aldri tenkt å iført meg eit dødt dyr.
Eg såg ikkje dette programmet på tv, men veit av erfaring at eg er heilt øydelagd i lange tider etterpå.
All mishandling, både av menneske og dyr er grusom.
Dyra kan ikkje forsvare seg, så det er godt det er nokon som gjer det for dei.
Ha ei fin og god helg Randi.
Klem

辣妹護理師俱樂部影片 sa...

車貸增貸試算
銀行二胎借款
借貸
銀行消費金融中心
車貸搞懂的5件事情
來電汽車來電馬上貸
購買汽車貸款
低利信貸專案
中古好車貸

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...